en hel värld jublar.

Standard

Det kan inte ha undgått någon att Usama Bin Laden är död, och en hel värld jublar över detta. USA har uppgett att man efter tio års letande funnit honom i ett hus i och skickat en insatsstyrka för att tillfångata honom och ställa honom inför rätta. Samtidigt som en artikel i SvD uppger att militären hade för avsikt att gå in och döda honom. USA har enligt en annan artikel framhållit att de några dagar efter arkebuseringen av Bin Laden varit nära att döda en annan av centralfigurerna i al-Qaida. Dessutom har det ända sedan George W. Bush tid vid makten förekommit avrättningar av ”terrorister” runt om i världen, och kommer så fortsätta tills hela listan är avbockad.

Givetvis finns det en blandad skara med olika åsikter om detta. Vissa grupper ifrågasätter med vilken rätt USA dödar dessa människor vilket beskrivs i en artikel i Sydsvenskan. Samtidigt som den mer högervridna dagstidningen SvD beskriver läget som ett steg mot fred i Afghanistan och att USA nu trappar upp kriget för att en gång för alla bekämpa terrorismen. Det framgår också att USA struntar i de allierades intressen i regionen och helt enkelt kör över dem. Det skrivs att USA nu tror att, på grund av Bin Ladens död, det folkliga stödet för de militäras närvaro ökar men också de politiska förändringar som nu ligger framför. Detta tror jag bara är fina ord för att släta över det som faktiskt har hänt. Att man dödat en annan människa. Man har lagt allt ansvar på al-Qaida och rentvått sina händer ”for the greater good”.

Vad tänker du?

Är det rätt det som sker? Ska USA helt obehindrat få döda människor hur som helst? Fick han vad han förtjänade? Finns det alternativa lösningar på problemen? Finns det sätt att påverka utgången av detta? Är alla liv värda någonting eller kan man förbruka det?

Skriv en kommentar och gör din röst hörd! Den behövs!

Väl mött!

/J

9 responses »

 1. USA’s (och vissa andra länders) agerande när det gäller utländska och även inhemska fiender och hot mot inte bara deras liv utan också hela utopin om ett välfärdssamhälle gör bara att deras fiender blir fler till antalet och desparationen eskalerar från fler håll. Problemet är ju att USA fortfarande är världspolisen och även om de gör något helt i eget intresse som bryter mot regler och stadgar , bla, bla , bla…så kan de göra det eftersom de agerar enligt devisen att den starkaste vinner, och att det är den som håller i vapnet som bestämmer och de har ju den starkaste vapenmakten, ett antal allierade som alltid backar upp och blundar för allt omänskligt som begås i ”rättvisans” och ”världsordningens” namn. Inget liv väger lättare än det andra, att döda är fel! Det är något som både Bin Ladin, Obama och alla som tjänstgör i deras arméer borde ha fattat innan de började vandra på den vägen.

  Tänk om de skulle följa Jesus från Nasaret’s exempel, haha…tänk vad annorlunda det hade sett ut 🙂

  Fred!

  • Kul kommentar! Jag håller med! Absolut att det är problematiskt att USA har den makten de har, vilket är delvis vårt eget fel! Men finns det nått vi kan göra och borde göra för att rätta till det?

   Sen undrar jag om du kan utveckla tanken med ”utopin med ett välfärdssamhälle”? Jag tror jag förstår hur du tänker, men förklara gärna dåå jag tror att det är ett intressant ämne! Är det en utopi? Är det någon som inte går att nå? eller borde vi sträva osv?

   Väl mött!

   /J

  • Väldigt fint svarat! Man kan nästan tro att du är Jesus! 😀 Men jag tror du har rätt! För att använda en beprövad klyscha så kan man ju inte bekämpa eld med eld, eller hur! Det krävs ett alternativ. Men i det här fallet när det gäller USA vad finns det för alternativ? Har vi övriga ett ansvar att ställa dem inför rätta eller ska vi bara rycka på axlarna? Vad tycker du?

   Väl mött!

   /J

 2. en spontan kommentar:

  Det verkar vara många världen över som tycker att Bin Ladins död var orättfärdig. Jag håller med påven man borde aldrig glädjas över någon annans död.

  Men hur kan man förhindra sån här innan det liksom har skett. Jag tror nämligen att denna hanteringen om man nu vill kalla det hämnd eller att förhindra fortsatt terrorism kommer att fortsätta från bägge sidor.

  Det är en snabb enkel lösning att ”arkebusera” de man har svårt att dela världen med. Starkast har på något sätt den makten. Hur lyfter man fram ett alternativt handlande. Lite det som ligger i Jonas fråga, vad finns det för alternativ för USA’s position som världspoliser?

 3. Någon måste ju bryta den onda cirkeln, och egentligen borde det vara de som ”med all rätt” skulle kunna låta det fortgå. Dvs. att om USA, som alla vet är high and mighty och den enda stormakten i världen, skulle låta bli att döda, utan välja en annan väg, då skulle detta signalera väldigt tydligt ett ställningstagande mot våld. Och man skulle ju veta att det inte var så att de är ”mesiga” för de kan ju i en handvändning ”ändra” sig om de så vill… Man kan ju alltid hoppas och tro att världen är så fin i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s